Ugrás a tartalomhoz
Könyvtárközi Kölcsönzés
 
  • Könyvtárközi kölcsönzés

 

A könyvtár azokat a dokumentumokat, amelyek gyűjteményében nem találhatóak meg könyvtárközi kölcsönzés útján szerzi be a felhasználónak.

Könyvtárunk az Országos Dokumentumellátó Rendszer (ODR) tagja. Így az olvasók számára lehetővé válik olyan könyvek kölcsönzése, melyek nem találhatók meg állományunkban.

 

  • Könyvtárközi kölcsönzés menete

 

A szolgáltatást beiratkozott használó veheti igénybe, aki elfogadja könyvtárunk könyvtárközi kölcsönzési szabályzatát. Nem veszünk fel könyvtárközi kérést a könyvtárunk gyűjteményében hozzáférhető dokumentumokra.

A dokumentum könyvtárközi kölcsönzésének kérésekor tájékoztatni kell az olvasót a könyvtárközi dokumentumszolgáltatás lehetséges formáiról:

                   eredeti formátumban
                   másolatban, vagy
                   elektronikus formában kéri a dokumentumot

 

Tájékoztatni kell a különböző formákkal együtt járó lehetőségekről és költségekről is: Tájékoztatni kell a postaköltség megtérítésének módjáról.

 

Az eredeti formátumban történő kérés esetén a dokumentum küldése továbbra is ingyenes szolgáltatás, ingyenes a küldés postaköltsége is, a visszaküldés postaköltségét azonban az igénylő könyvtárhasználónak kell megtérítenie.

 

A másolatban kért dokumentum költsége a küldő könyvtár által meghatározott másolati költség és a postai küldés díja.

 

Az elektronikus formában kért dokumentum esetén költség nincs, ha a könyvtárhasználó a megérkezett dokumentumot csak a kérő könyvtár helyiségeiben tekinti meg a számítógépen (nem nyomtatja ki és nem menti le).

 

  • A könyvtárközi kölcsönzés postaköltségei

Az Országos Dokumentumellátási Rendszerbe tartozó könyvtárak díjmentesen teljesítik a kéréseket, azonban a 2007-es évtől a támogatási rendszer változása miatt az eredeti dokumentum visszaküldésének költségét már a dokumentumot kérő olvasónak kell megfizetnie.

 

A postaköltség számítása során a könyvtár úgy határozza meg a fizetendő díjat, hogy az fedezze a visszaküldés költségét, ugyanakkor haszon elemet nem tartalmazhat a könyvtár javára!

 

A postaköltséget a könyvtárhasználó fizeti meg akkor, amikor a kért dokumentum megérkezett a kérő könyvtárba és a könyvtárhasználó az értesítést követően elmegy a dokumentumért. Ez nem szolgáltatási díj, hanem a postai költség részleges térítése.

 

Nyitva tartás

Hétfő: 10-12:00   13-18:00
Kedd: 10-12:00   13-18:00
Szerda:   13-18:00
Csütörtök:  10-12:00 13-18:00
Péntek: 10-12:00  13-18:00
     

 

Nagymágocsi Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtár
6622 Nagymágocs,
Szentesi út 40.

Tel.: +36 63 363 004
Tel.: +36 63 663 004
Fax: +36 63 363 004
E-mail: pmk.nagymagocs@gmail.com

Látogatók száma:
109649