Ugrás a tartalomhoz
Kedves Olvasónk!
 

Olvassa könyvajánlóinkat! Könyvtárunk kínálatából válogasson érdeklődési körének megfelelően. Beszerzési javaslataival adjon ötleteket, hogy ön mit kölcsönözne, olvasna, látna szívesen nálunk. Szórakozzon, tanuljon, pihenjen könyvtári szolgáltatásaink igénybevételével. Szeretettel várjuk!

Az idő szekerén Nagymágocsra
Dr. Ács Katalin, Berkecz Edit, Dóczi Jusztina, Harmati Albert, Labádi József, Török Péter

A könyv írásai Nagymágocs történetének egy-egy szeletét dolgozzák fel. A kötet szerzői igyekeztek megmenteni az emlékeket, emléktöredékeket, értékeket, mielőtt feledésbe merülnének, és végleg elmennének közülünk azok az emberek, akik részesei, átélői, szemtanúi voltak az 1900-as évek gazdag eseményeinek. A kötet írásai a levéltári kutatómunka tényein, adatain túl sok szépen megrajzolt portrét, mosolyra fakasztó történetet, anekdotát is tartalmaznak.

Nagymágocs mezőgazdasági település. Az itt élők a növénytermesztésből, az állattenyésztésből éltek a korábbi időkben és a közelmúltban is. A gazdálkodás egy jelentős szakasza az állami gazdasági, termelőszövetkezeti formában zajlott. Dóczi Jusztina emlékezett vissza az állami gazdasági életre. A termelőszövetkezetek alakulásáról, a kezdeti időszak nehézségeiről és a közös munka szépségeiről, a tsz-tagok boldogulásáról szintén ő vetette papírra kutatásának eredményeit, beszélgetőtársai visszaemlékezéseit. A szövetkezeti időszak utolsó évtizedéről Berkecz Edit írt, lejegyezve a felszámolás eseménysorát is. Dr. Ács Katalin a kisiparosok történetét dolgozta fel. A kereskedelemről Harmati Albert és Török Péter jegyezte le emlékeit. Évtizedeken át működött ifjúsági nevelőotthon községünkben, történetét Labádi jegyezte le. Az oktatásról, nevelésről az iskola és az óvoda történetéről, a nagymágocsi fociról, a népművelésről, a könyvtár és művelődési ház működéséről, civil szervezetekről is szó esik a kötetben, Dóczi Jusztina több forrásmunkát felhasználva írta meg történetüket.

 
 
Könyvajánló
 
Varró Dániel
Szívdesszert
 
Fehér Klára
A tenger
 
Dóczi Jusztina
Virág a nagymágocsi hősők sírjára
 
Juhani Nagy János
Europa eszik
 

Napló
 

Nyitva tartás

Hétfő: 10-12:00   13-18:00
Kedd: 10-12:00   13-18:00
Szerda:   13-18:00
Csütörtök:  10-12:00 13-18:00
Péntek: 10-12:00  13-18:00
     

 

Nagymágocsi Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtár
6622 Nagymágocs,
Szentesi út 40.

Tel.: +36 63 363 004
Tel.: +36 63 663 004
Fax: +36 63 363 004
E-mail: pmk.nagymagocs@gmail.com

Látogatók száma:
128047